APENDAGITA: CAUZA RARA DE DURERE ABDOMINALA


ColĀ® dr. PETRISOR OCTAVIAN
MEDIC PRIMAR BOLI INTERNE
COMPETENTA ENDOSCOPIE DIGESTIVA
                                                     DOCTOR IN STIINTE MEDICALE


Prezentare de caz clinic

     Pacienta L.D., de 62 ani, se interneaza in sectia Medicala a spitalului nostru pentru investigarea unor dureri abdominale colicative, cu debut in urma cu 3 saptamani. S-a prezentat la CPU al Spitalului Militar Galati unde a primit tratament antispastic.
     La internare starea generala buna, afebrila, TA 145/90 mmHg, puls 89bpm, abdomen suplu, sensibil in flancul stang, colon descendent si sigmoid-palpabile, transit intestinal prezent, scaun de aspect normal.
     Din antecedentele patologice retinem: fibrilatie atriala paroxistica (5 episoade), amigdalectomie, apendicectomie, interventie chirurgicala in 2017 pentru nevi pigmentari abdominali si la nivelul regiunii lombare pe linia mediana (acesta din urma cu diagnosticul anatomopatologic de carcinom bazocelular).
     Nu face tratament ambulator la data internarii; relateaza alergie la administrarea de Metoclopramid.
     Rezultatele investigatiilor paraclinice: laborator in limite normale, cu hemoragii oculte absente si marker tumoral (CEA) negativ. S-a luat decizia efectuarii unei tomografii computerizate abdominale cu substanta de contrast.
     Examenul imagistic efectuat de Dr. Tutuianu Gina, releva organe abdominale de aspect normal, cu functie normala. Adiacent colonului descendent, in fosa iliaca stanga, se vizualizeaza o imagine in “cocarda” de 21/20 mm ce se mentine in toate timpurile de examinare, sugestiva pentru apendagita.
     Apendigii epiploici sunt formatiuni grasoase, pediculate, acoperite de seroasa si care se intalnesc pe suprafata externa a colonului spre cavitatea peritoneala.
     Apendagita epiploica este o entitate rara, autolimitata, care consta in inflamatia unui apendige epiploic, prin contiguitate sau cu infarct ischemic (prin torsiune). Prezenta sa poate mima o apendicita cecala (in dreapta abdomenului) sau o diverticulita sigmoidiana ( in stanga). Alte posibilitati teoretice de diagnostic diferential: ruptura de chist ovarian, torsiunea de ovar, sarcina ectopica, cancer de colon abcedat, ileita din boala Crohn si adenita mezenterica.
     In Revista portugheza de chirurgie nr.6, Lisabona-martie 2016, este prezentat cazul unui tanar de 34 ani, care s-a prezentat cu durere in fosa iliaca dreapta, sensibilitate locala la palpare si semn Blumberg schitat; fara alte semne de inflamatie (laborator).
     S-a intervenit laparoscopic si s-a decelat un dolicosigmoid si tromboza la unul dintre apendigii epiploici, acesta fiind aderent la peritoneul parietal din cadranul inferior drept abdominal. Apendigele epiploic trombozat (apendagita) a fost excizat, iar pacientul a fost externat a doua zi fara complicatii.
     Revenind la cazul nostru, pacienta a fost consultata in sectia de chirurgie (dr. Fortu Cornel), dupa o prealabila prezentare a cazului. In urma consultului s-a opiniat pentru tratament simptomatic si efectuarea unei colonoscopii dupa 3 luni. La data consultului, pacienta nu reclama dureri abdominale, abdomenul este suplu, afebrila. (a primit tratament cu Duphalac 15ml x 3 si clisme evacuatorii in vederea examinarii CT). La examenul psihiatric s-a decelat o tulburare anxios-depresiva mixta si s-au administrat: Mirzaten 30mg: ½ cp seara; Bromazepam 3mg:1/2cp seara.
     Discutii: interventia chirurgicala minim invaziva (videolaparoscopia) ar fi indicata pentru prevenirea recurentelor si a complicatiilor locale gen aderente adiacente.
     La externare, pacienta fara acuze. Va face tratament cu AINS si antialgice in caz de reaparitia simptomatologiei.